Julkiset hankinnat eivät kiinnosta (ketään?)
Julkiset hankinnat eivät kiinnosta (ketään?)

Julkiset hankinnat eivät kiinnosta (ketään?)

Otsikko on karu, mutta myös totta. On suuri tarve tehdä töitä muutoksen eteen. Jo yksin siksi, että näillä markkinoilla käytetään meidän kaikkien veroeuroja yhteisiin palveluihin.

Laitetaanpa hieman lukuja tiskiin, niin tilanteen mittasuhteet aukeavat paremmin. Markkinan koko siis vaihtelee 30-40 miljardin euron haarukassa. Luulisi, että tämän mittakaavan markkina jo itsessään vetäisi yrityksiä puoleensa kuin kärpäspaperi. Katsotaanpa. Vuosina 2010-17 toteutetuissa julkisten hankintojen kilpailutuksissa tarjoajien lukumäärän mediaani oli vain kaksi. Yli puoleen kilpailutuksista tuli nollasta kahteen tarjousta.

Kun tarjoajia oli enemmän, olivat tarjoajat tyypillisesti hyvin erikokoisia, mikä todennäköisesti entisestään rajoittaa kilpailua. Kilpailusta oli puutetta kaikilla toimialoilla ja niin kuntien kuin valtion tai muiden julkisen sektorin toimijoiden hankinnoissa. 


Tyydymmekö tähän?

Itse kuulen ja olen pitkään kuullut hälytyskellojen soivan. Tarttis varmaan tehrä jotain. Vaan mitä?

Kun markkinan toimimattomuus on jo laajasti tiedossa ja ministeriön tilaama tilannekuva ehdotuksineen julkaistu, alkaa homma olla tekemistä vaille valmista. Koska me palveluntarjoajat emme voi, eikä meidän kuulu, ohjailla hankintayksiköitä, voimme keskittyä hoitamaan oman roolimme aikaisempaa paremmin. Toki toivomme ja uskomme, että myös hankintayksiköt parantavat juoksuaan siinä rinnalla.


Säästöpotentiaali on valtava

Mitä enemmän perehdymme ja osallistumme tähän markkinaan, sitä paremmin niiden voidaan odottaa toimivan. Taas kysyt miksi. Riittääkö jos kerron Turun yliopiston taloustieteen professori Janne Tukiaisen laskeskelleen, että jos jokaiseen hankintaan tulisi yksi tarjous lisää, kustannussäästöt voisivat olla jopa muutama miljardi euroa.

Laitetaanpa tämä vielä mittasuhteisiin: viiden prosentin kustannussäästöillä katettaisiin kaikkien suomalaisten yliopistojen vuosittaiset menot

Jos tuokaan ei kiinnosta, niin katsotaan vielä yksi näkökulma. Jos et näe ainakaan veronkorotuksia ratkaisuna kaikkeen, voisimmeko mieluummin purkaa vyyhtiä täältä päästä, missä voimme omalla toimeliaisuudellamme vaikuttaa asiaan?


Tee ainakin nämä:

  1. Ota selvää oman alasi avoimista hankinnoista täällä (hae hakusanoilla)
  2. Älä heitä hanskoja tiskiin jos jokin vaikuttaa aluksi monimutkaiselta. Ota asiantuntija avuksi jos näet mahdollisuuksia, mutta et osaa edetä yksin
  3. Kouluttaudu julkisiin hankintoihin, se voi tuoda yrityksellesi kokonaan uuden markkinan
  4. Tilaa uutiskirje tästä

Lähteet:

Kuntalehti 6/2020

https://vatt.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tutkimus-julkiset-kilpailutukset-eivat-houkuttele-yrityksia

2 Comments

  1. Pingback: Mitä palveluita julkinen sektori järjestää ja ostaa? – Julkiset Hankinnat Haltuun

  2. Pingback: Voiko hankintoihin vaikuttaa? – Julkiset Hankinnat Haltuun

Comments are closed.