Mitä palveluita julkinen sektori järjestää ja ostaa?
Mitä palveluita julkinen sektori järjestää ja ostaa?

Mitä palveluita julkinen sektori järjestää ja ostaa?

Kysymys mitä julkinen sektori järjestää ja ostaa on vähintäänkin olennainen kun pohdit omia osallistumismahdollisuuksiasi julkisiin hankintoihin.


Tilastot paljastavat ainakin osan totuudesta

Vuonna 2020 julkaistun tuoreimman Hilman hankintatilaston mukaan vuonna 2019 hankintailmoituksia julkaistiin 18 180 kappaletta (vuotta aiemmin 17 022 kpl, kasvua lähes 7 %), jotka olivat tyypillisimmin palveluhankintoja.

Jos määrä jaetaan tasaisesti vuoden jokaiselle päivälle, julkaistiin 2019 joka päivä keskimäärin noin 50 kappaletta uusia hankintoja. Tänäänkin juuri tällä hetkellä (6.2.2021) avoinna on 1 067 hankintaa yhteensä 7,1 miljardin euron arvosta.

Hankinnoista suurin osa on palveluita. Vastaavasti suurin osa suomalaisista kasvuyrityksistä on nimenomaan palvelualoilta. Äkkiseltään voisi ajatella kysynnän ja tarjonnan kohtaavan. Yksi suuri mutta on kuitenkin yritysten kiinnostus tätä markkinaa kohtaan.

Lue myös:

Julkiset hankinnat eivät

kiinnosta (ketään?)

Suomalaisista yrityksistä 93% on alle 10 hengen yrityksiä. Tätä taustaa vasten ymmärrän erittäin hyvin, että uuden markkinan avaaminen ei tunnu aivan yksinkertaiselta. Kuka sen tekee ja millä ajalla, mistä osaaminen, kuulostaa aikaavievältä ja vaikealta ja niin edelleen.

Varmasti kaikki totta, ainakin toinen puoli, mutta pääosin vain alussa. Suosittelen tutustumaan markkinaan ja jos näet siellä olevan oman alasi kysyntää, kannattaa hankkia asiantuntija-apua, se maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin pääosin jo yhdellä voitetulla kilpailutuksella.

Arvioi oma osaamisesi:

Osallistu 30 sekunnin kyselyyn


Mitä kaikkea julkinen sektori ostaa yrityksiltä?

Lyhyt vastaus: kaikkea maan ja taivaan väliltä. Jotta saat paremman kuvan, poimin Hilmassa avoinna olevista hankinnoista sattumanvaraisesti kymmenen listan:

 1. Paloilmoitinjärjestelmien vuosihuollot
 2. Koulutukseen ohjaava ja motivoiva palvelu
 3. Matkustajalaiturin uusiminen
 4. Digitaalisen oppimisympäristöpalvelun hankinta
 5. Siivouspalvelut
 6. Esimies- ja johtamiskoulutuksen asiantuntijapalvelut
 7. Työnohjauksen ostopalvelut ja ylimmän johdon coaching
 8. Vammaispalvelulain mukaiset henkilökuljetukset
 9. Kiinteistönhoidon hankinta
 10. Sähköinen arkistoratkaisu

Kuten huomaat, erilaisten ostojen kirjo on todella laaja. Käy tutustumassa tarkemmin: tee hakuvahti Hilmaan ja luo tunnukset Tarjouspalvelu.fi -sivustolle.

Näin pääset tutustumaan dokumentteihin tarkemmin ja näet onko sinulla kaikki tarvittava (dokumentit, referenssit yms.) osallistuaksesi ensimmäiseen julkiseen hankintaasi. Jos jotain puuttuu, tiedät ainakin mitä ja voit korjata tilanteen. Ohjeet rekisteröitymiseen ja käyttöön löydät täältä.

Hakuvahti puolestaan lähettää nimensä mukaisesti sinulle suoraan sähköpostiin ilmoitukset itseäsi kiinnostavista hankinnoista. Ohjeet hakuvahdin tekemiseen löydät täältä.


Tarkastelemalla julkisia hankintoja lähemmin voit löytää yrityksellesi kokonaan uuden markkinan, josta saat tukevan kivijalan tulevaisuutta varten. Nyt vaan tarkemmin tutustumaan mitä kaikkea julkinen sektori järjestää ja voisi ostaa juuri sinulta.

2 Comments

 1. Pingback: Miten pk-yritys voi hyötyä julkisista hankinnoista? – Julkiset Hankinnat Haltuun

 2. Pingback: Näin pääset mukaan 35 miljardin euron markkinaan – 35 miljardin euron markkina

Comments are closed.