Koska kyseinen opus käsittää kaikkiaan 164 sivua, teen joitain nostoja sinällään erittäin ansiokkaasta lukupaketista, jotta pääsemme kaikki paremmin käsiksi olennaiseen. Halutessasi löydät koko paketin täältä.
Suoraan asiaan:
”Vaikeasti ennakoitavat riskit ovat lisääntyneet muun muassa ympäristökriisien ja rahoitus-markkinoiden kriisien muodossa. Riskit yhä suuremmista ja nopeammista yhteiskunnallisista muutoksista lisäävät myös hankintoihin liittyviä riskejä. Riskienhallinta ja varautuminen on huomioitava osana sopimuksia. Tämä saattaa ohjata aiempaa laajempiin ja voimakkaampiin varmistustoimiin, esimerkiksi kohti monen toimittajan politiikkaa sekä hajauttamaan hankintalähteitä ja yhteistyökumppaneita eri alueille.” (Korostukset ovat omia muokkauksiani)
Jos yllä olevaa halutaan avata selkokielelle, ja miksipä ei haluttaisi, tekisin siitä ainakin sen johtopäätöksen, että tulevaisuudessa mukaan kaivataan nimenomaan pk-yrityksiä aikaisempaa enemmän. En äkkiseltään keksi mitään toimialaa, missä olisi todella monta todella suuren kokoluokan toimijaa, joille tätä hajauttamista voitaisiin tehdä.
Olen lukenut jonkin verrankin palautetta pk-yrityksiltä, kuinka hankintojen suuret kokoluokat rajaavat pienempiä toimijoita kilpailutuksista ulos. Tämä on varmasti aivan oikea kokemus, joskin kehotan vielä tarkastelemaan asiaa myös toisesta kulmasta, varmuuden vuoksi
Kolme asiaa:
- Oletko vääryyttä kokiessasi varmistanut, että kyseinen kilpailutus ei ole a) jaettu osiin tai b) tarjousta ei voi jättää konsortiona, eli useamman yhtiön yhteistarjouksena? Jos a) ja/tai b) toteutuu, osallistuminen saattaa onnistua myös pienemmän toimijan osalta.
- Olethan huomioinut, että yksi yksittäinen kisa on oman toimialasi osalta luultavasti vain pieni osa koko markkinaa, olkoonkin, että kertakisana suuri. Kannattaa siis ainakin aloittaa oman yhtiön toimintaan soveltuvan kokoluokan kisoista.
- Todennäköisesti hankintayksikkö ei ole valmistelun aikana ollut tietoinen kaikista toimijoista ja on rakentanut hankinnan olemassa olevan tiedon varaan, harva meistä osaisi muutenkaan toimia. Onkin tärkeää, että yritykset tuovat omaa osaamistaan aktiiviseti esille, jotta tämä ongelma voidaan välttää.
Jos vastaan kävelee tarjous, missä yhteenliittymä ja toisen tai useamman yhtiön tuki olisi tarpeen, olethan yhteydessä, mietitään minkälaisia eri toimijoita voisimme saada kanssasi samasta hankkeesta kiinnostuneiksi. Tässä kannattaa myös käyttää luovaa ajattelua, joissain kisoissa kumppani voi olla myös toiselta toimialalta, pahimman kilpailijan kanssa ei ole siis välttämätöntä jakaa samaa makuupussia.
Ajatuksia voit laittaa alle tai suoraan: tomi@saless.fi